Címlap

Origami történet

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az origami kifejezés japán eredetű, pontos magyar megfelelője a “papírhajtogatás (ori - hajtani, kami - papír). A kami szó Istent is jelent, a hangalak azonos, de írásjelükben különböznek.

Japánban már XII. századból származó feljegyzések is említik ezt a művészeti ágat. A papír Kínából származik. Feltalálását Tsai Lun-hoz kötik, i.sz. 105-ben. Hazájában Tsai Lun-t ezért istenként tisztelik, holott a papír feltalálásához nem, inkább annak felhasználásához volt köze. Mint földművelési miniszter, rendeletben szabályozta a már létező kézműipart, a papírgyártást. A papír fő felhasználási területe a törvények, jogszabályok írásos rögzítése lett. 363-ban jelent meg az első pekingi újság, majd 660-ban bevezették a papírpénz használatát.

Kínával, a papírkészítés hazájával ellentétben, Japánban a papírhajtogatás hosszú és folyamatos tradíció, arra az időre nyúlik vissza, amikor -valószínűleg a hatodik században - a papír gyártásának titka az országba került. Mivel a japán szigeteken nem termeszthetők a máshol ismert textilnövények, így sok használati tárgyat, ruházati kiegészítőt (pl.: zsákokat, napernyőket) is papírból kellett előállítani.

A legrégebbi hajtogatott japán figurák kb. i.sz. 1000-ből származnak. Az origami fennmaradása azoknak a családanyáknak köszönhető, akik otthon, gyermekeiknek tanítgatták a hajtogatott papírformák készítését. Japánban már XII. századból származó feljegyzések is említik ezt a művészeti ágat. Vannak olyan hagyományos hajtogatási formák és alakzatok, amelyek erre az időre vezethetők vissza.

A papírhajtogatásnak a középkor óta fontos szerepe van mind a vallásos, mind a világi életben. Ebből a szertartásos használatból nőtt ki az origami mindennapi hagyománya, mely egyaránt szolgált dekorációs célokat, és a lányok, asszonyok szórakozását. Sokféle, gyakorlati hasznú hajtogatás maradt fenn a századok alatt, például a különböző fűszer- és gyógynövénytartók, tasakok, dobozok. A legtöbb csomagolást folyamatosan ismerték és használták a múlt század óta. Az anyák a hagyomány szerint megtanították lányaikat a tradicionális hajtogatásokra, melyeket a lányoknak is szükséges volt tudni, amikor feleség és anya lett belőlük.

Európába mór közvetítéssel jutott el a papír. A XIII.-XIV. században ismerték meg, 600 évvel később, mint a japánok. Az európai papírhajtogatás hagyományainak kutatója, dr. Vicente Palacios Garrido szerint bizonyos szempontok arra mutatnak, hogy keleten és nyugaton egymástól függetlenül alakult ki ez a művészet, és néhány dologban, mint például a nyomtatott emlékek, az európai hajtogatás régebbi múltra tekinthet vissza.

Az első magyar origami leírás 1935-ben megjelent meg a Sicc című könyvben, de csak 30 év múlva került kiadásra olyan mű ( Karlócai Marianne: Papírmunkák), mely csak origamival foglalkozó kiadvány volt.

Magyarországon először a kecskeméti origamisok fogtak össze 1988-ban ez volt a Magyar Origami Kör alapító szervezete, majd őket követve 1991-ben megalakult a Pécsi Origami Kör. Ma már számos origami-közösség működik Magyarországon.

Játékkategória: 
origami